Malik Maakt Meters in de land- en tuinbouw!

#MalikMaaktMeters In aanloop naar de Europese verkiezingen was onze lijsttrekker Malik Azmani vandaag op bezoek in Flevoland. Een bezoek aan de land- en tuinbouw mag dan niet ontbreken. De land- en tuinbouw is een belangrijke sector voor Nederland. De boeren en tuinders produceren kwalitatief goed voedsel en andere producten zoals bloemen en (fruit)bomen tegen een betaalbare prijs. Als tweede voedselproducent van de wereld profiteren wij daar allemaal van. Ook vindt bijna 10% van de mensen een baan in het agro-foodcluster.

Voor boeren en tuinders is Europa belangrijk. Veel van de producten die hier geproduceerd worden gaan naar bijvoorbeeld Duitsland of België. Ook de innovaties die in Nederland bedacht en ontwikkeld worden gaan naar andere landen binnen en buiten Europa. Ook worden er in Europa regels gesteld waar zij mee te maken hebben. Dat gaat van grondwaterkwaliteit tot het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en van dierenwelzijn tot een keuringsplicht voor trekkers.

Tijdens een rondgang over het bedrijf van de fam Breg in Biddinghuizen hebben we het gehad over de ontwikkelingen in de sector. Naast de verschillende teelten, de soms moeilijke weersomstandigheden waar boeren mee te maken hebben (zoals nu de droogte waardoor boeren de gewassen zelf water moeten geven) en de mooie kanten van het boer en tuinder zijn, waren er ook een aantal zorgpunten. Het vinden van voldoende personeel wordt steeds moeilijker, zeker tijdens de pieken van werkzaamheden. Veredeling van gewassen staat in Nederland en Europa onder druk (dmv veredeling sterke planten ontwikkelen die weerbaarder zijn tegen ziektes en plagen). Landen buiten Europa lijken ons in te halen en een aantal bedrijven zullen hun R&D afdeling verplaatsen naar buiten Europa. Dat is een kwalijke zaak. Ook uitgebreid stilgestaan bij de (on)mogelijkheden voor gewasbescherming en een eerlijk speelveld in Europa.

Malik is fan van het boerenleven en de boeren en tuinders. Geïnspireerd door de mooie gesprekken Maakt Malik Meters richting Brussel!
#23mei #Europeseverkiezingen